Kava su medumi – naudingų įpročių formavimas

  • Kava su medumi – naudingų įpročių formavimas

    Ar kada susimąstėte, kaip paprastas kasdienis įprotis – kavos saldinimas – gali turėti įtakos jūsų sveikatai? Siūlome pradėti nuo mažo žingsnio – vietoje cukraus kavą pradėti saldinti medumi. Keisdami rafinuotą cukrų ar dirbtinius saldiklius medumi, pamažu formuojame sveikesnius įpročius. Juk cukrus neturi jokių vitaminų, mineralų ar kitų maistinių medžiagų. Jis padidina gliukozės kiekį kraujyje, sukeldamas insulino šuolius. Tai gali prisidėti prie svorio augimo, diabeto ir kitų sveikatos problemų. O medus yra natūralus saldiklis, turintis daugiau maistinės vertės nei rafinuotas cukrus ar dirbtiniai saldikliai. Be to, lėtesnis gliukozės iš medaus pasisavinimas padeda išlaikyti stabilesnį cukraus kiekį kraujyje. Kava su medumi ir naudingas, ir skanus pasirinkimas. Medus pagerina kavos skonį, be to, suteikia organizmui naudos. Kava ir medus kartu gali suteikti energijos, pagerinti virškinimą ir netgi padėti stiprinti imuninę sistemą. Tad šiame straipsnyje aptarsime plačiau, kodėl verta pakeisti cukrų medumi ir kokie yra šio derinio privalumai. 

    Kava su medumi – ar tai sveika? 

    Kava su medumi yra ne tik skanus, bet ir sveikesnis pasirinkimas nei tradicinė kava su cukrumi.

    Štai kodėl:
    • Natūralus saldiklis. Medus yra natūralus saldiklis, kuriame gausu įvairių vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Skirtingai nuo rafinuoto cukraus, medus suteikia organizmui daugiau naudos. Meduje esantys natūralūs cukrūs lėtai absorbuojami organizme, todėl jie nekelia staigaus gliukozės kiekio kraujyje šuolio, kaip tai daro rafinuotas cukrus.
    • Energija visai dienai. Meduje esantys gliukozė ir fruktozė suteikia ilgalaikės energijos. Kavoje esantis kofeinas ir medus suteiks puikų energijos užtaisą rytui.
    • Gurmaniškas skonis. Medus suteikia kavai unikalų, sodrų skonį ir aromatą. Juk galite rinktis iš daugybės medaus rūšių ir atrasti Jums labiausiai patinkantį derinį. Mes siūlome išbandyti kavą su grikių medumi ir mėgautis ne tik pikantišku skoniu, bet ir džiaugtis šios rūšies meduje ir kavoje esančių antioksidantų teikiama nauda.
    • Sveikesnė alternatyva. Keisdami cukrų medumi, sumažinsite suvartojamo pridėtinio cukraus kiekį, kuris siejamas su daugeliu sveikatos problemų, antsvoriu ir t. t.


    Mes siūlome platų įvairių rūšių medaus, kuris puikiai tiks jūsų kavai, pasirinkimą. Mūsų medus yra aukštos kokybės, natūralus, ekologiškas, rūšinis. Išbandykite ir pajuskite skirtumą!

    Kaip kava su medumi veikia organizmą? 

    Kava su medumi – tai sveikas derinys. Šie du produktai ne tik puikiai tinka kartu, bet ir teigiamai veikia mūsų organizmą. Pažvelkime atidžiau, kaip šis derinys gali pagerinti jūsų savijautą.

    Kava dėl joje esančio kofeino yra žinoma kaip stiprus stimuliatorius.

    Štai kaip kava veikia mūsų organizmą:

    • Padidina budrumą ir koncentraciją. Kofeinas blokuoja adenozino (tai cheminė medžiaga, kuri kaupiasi mūsų organizme ir sukelia nuovargio jausmą) receptorius smegenyse, todėl jaučiamės žvalesni ir susikaupę.
    • Pagerina fizinį aktyvumą. Kofeinas gali padidinti adrenalino kiekį kraujyje, suteikdamas energijos fizinėms veikloms.
    • Apsaugo nuo kai kurių ligų. Tyrimai rodo, kad kava gali padėti sumažinti kai kurių neurodegeneracinių ligų, tokių kaip Alzheimerio ir Parkinsono, riziką.
    • Antioksidantai. Kava yra puikus antioksidantų, kurie padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos, šaltinis.

    Medus savo ruožtu yra natūralus saldiklis, kuriame gausu vitaminų, mineralų (kalcio, magnio, geležies) ir fermentų. Medus dažnai naudojamas įvairių sveikatos problemų prevencijai.

    Medus pasižymi:
    • Antibakterinėmis savybėmis: medus gali padėti gydyti nedideles žaizdeles ir dezinfekuoti gerklę.
    • Antioksidantais: kaip ir kavoje, meduje (ypač grikių) gausu antioksidantų, kurie padeda kovoti su laisvaisiais radikalais.
    • Suteikia energijos: gliukozė ir fruktozė, esančios medyje, greitai pasisavinamos organizmo ir suteikia energijos.
    • Gerina virškinimą: medus gali padėti gerinti virškinimą ir sumažinti skrandžio rūgštingumą.

    Norime pabrėžti, kad nors kava su medumi yra sveikesnis pasirinkimas nei kava su cukrumi, svarbu nepiktnaudžiauti nei vienu, nei kitu. Vartokite juos saikingai.

    Kava su medumi: receptas 

    Pradėkite savo rytą sveiku ritualu – tegu tai bus kava su medumi ir cinamonu. Tai ne tik skanus, bet ir sveikas gėrimas, kuris gali tapti jūsų rytinės rutinos dalimi. Šis derinys suteikia energijos, sušildo, stiprina imuninę sistemą, gerina nuotaiką ir kelia tonusą.
    Jums reikės:
    • Šviežiai maltos kavos
    • Vandens
    • Medaus (rekomenduojame rinktis ekologišką, kuriame nėra jokių kenksmingų medžiagų likučių)
    • Cinamono
    • Pieno (pasirinktinai)

    Kaip pasigaminti?
    Paruoškite kavą įprastu būdu. Palaukite, kol ji šiek tiek atvės, mat karštas vanduo gali sunaikinti dalį medaus naudingųjų savybių. Į pravėsusią kavą (temperatūra turėtų neviršyti 40 °C) įdėkite medaus pagal skonį. Pabarstykite kavą cinamonu. Jis ne tik suteikia malonų aromatą, bet ir gali padėti reguliuoti cukraus kiekį kraujyje bei turi priešuždegiminių savybių. Jei mėgstate kavą su pienu, pirmiausia įpilkite šiek tiek šilto pieno ir tada ant viršaus užbarstykite cinamono.

    Dalinamės dar vienu kavos su medumi receptu:

    Meksikietiška kava

    Jums reikės:

    • 1 puodelio ekspreso kavos
    • 50 ml pieno 
    • 10-20 ml medaus 
    •  cinamono

    Kaip pasigaminti?

    Kakavą ir cinamoną išmaišykite nedideliame kiekyje vandens su medumi – turėtumėte gauti tirštoką masę. Į gautą masę supilkite kavą ir pieną. Išmaišykite ir supilkite viską į mėgstamą puodelį.

    Dar keli mūsų patarimai:
    • Ruošdami kavą eksperimentuokite su skirtingomis medaus rūšimis. Kiekviena rūšis turi savo unikalų skonį ir aromatą.
    • Be cinamono, galite naudoti ir kitus prieskonius, tokius kaip kardamonas, muskato riešutas ar gvazdikėliai.
    • Vietoj įprasto pieno galite naudoti augalinį pieną, pavyzdžiui, sojos, migdolų ar kokosų.
    Mėgaukitės sveiku ir skaniu gėrimu!

    Kada medumi saldinta kava nerekomenduojama? 

    Nors kava su medumi dažniausiai laikoma sveikesniu pasirinkimu nei su cukrumi, yra keletas atvejų, kai jos reikėtų vengti arba vartoti labai saikingai.

    Kada reikėtų būti atsargiems?

    • Diabeto atveju: žmonėms, sergantiems diabetu, svarbu atidžiai stebėti savo gliukozės kiekį kraujyje. Nors medus yra natūralus saldiklis, jis vis tiek kelia gliukozės kiekio kraujyje svyravimus. Todėl diabetikams reikėtų pasitarti su gydytoju dėl tinkamo medaus kiekio ir vartojimo dažnumo.
    • Virškinimo problemos: jei turite virškinimo problemų, geriau pradėti nuo mažo kiekio medaus ir stebėti, kaip jūsų organizmas reaguoja.
    • Alergijos: nedidelė dalis žmonių gali būti alergiški medui. Jei pastebite bet kokias alergines reakcijas, tokias kaip bėrimas, niežėjimas ar kvėpavimo problemos, nedelsdami nutraukite medaus vartojimą ir kreipkitės į gydytoją.
    Vartokite kavą su medumi saikingai:
    • Nors medus yra natūralus saldiklis, jis vis tiek yra kaloringas. Jei norite numesti svorio ar siekiate jį kontroliuoti, geriau sumažinti bendrą suvartojamų saldumynų kiekį, įskaitant ir medų, nes jame esantys angliavandeniai gali virsti riebalais. Sveikam žmogui per dieną rekomenduojama suvartoti iki 100 g medaus.
    • Per didelis kofeino kiekis gali turėti neigiamą poveikį, pavyzdžiui, sukelti dirglumą, nerimą, nemigą ar širdies plakimo sutrikimus.

    Kava su medumi yra puikus pasirinkimas tiems, kurie ieško skanaus, suteikiančio energijos ir sveikesnio gėrimo. Šis derinys gali padėti pagerinti tiek fizinę, tiek psichinę sveikatą, tačiau jį vartoti patariame su saiku, nes, kaip žinia, kas per daug, tas nesveika.