Koks medaus galiojimo laikas?

  • Koks medaus galiojimo laikas?

    Medaus galiojimo laikas praktiškai neribotas – tinkamai laikomas, jis gali išlikti vartojamas dešimtmečius. Egzistuoja legenda, kad Egipto piramidėse rastas medus išliko nesugedęs net po trijų tūkstantmečių. Vis dėlto mes, bitininkai, mėgstame sakyti, kad medus, kaip ir bet koks kitas maisto produktas, turi būti valgomas, o ne sandėliuojamas. O ir laikui bėgant išsigaruoja medaus aromatas, mažėja naudingosios savybės. Tad rekomenduojame medų suvalgyti per sezoną ir atėjus vasarai vėl įsigyti šviežio. Pagal standartus medus neturi galiojimo termino. Vis dėlto bitininkas privalo etiketėje pažymėti „Geriausias iki ...“ datą. Galiojimo terminas Lietuvoje dažniausiai 1–1,5 m.  

    Ar medus genda? 

    Nors natūralus medus negenda, netinkamos laikymo sąlygos (pvz., drėgna aplinka, šiluma ar tiesioginiai saulės spinduliai) gali paskatinti fermentacijos procesą. Tai dažniausiai nutinka tuomet, kai meduje padidėja drėgmės kiekis – pavyzdžiui, jei jis laikomas atvirame inde. Ilgai laikyti galima tik tokį medų, kuris yra subrandintas užakiuotuose koriuose ir turi ne daugiau kaip 20 % drėgmės. Sugedęs medus tampa rūgštesnis, gali atsirasti burbuliukų, nemalonus kvapas ar skonis. 

    Medaus laikymo sąlygos 

    Kad medus kuo ilgiau išliktų kokybiškas ir išsaugotų naudingąsias savybes, svarbu jį laikyti tinkamomis sąlygomis.
    • Medų laikykite sandariame inde (geriausia – stikliniame). Nepatartina medaus laikyti cinko, vario, geležiniuose induose. Plastiko indeliuose patartina medų laikyti kuo trumpiau. Jie tinka tik transportuoti medų.
    • Geriausia medų laikyti tamsioje, vėsioje vietoje, toliau nuo tiesioginių saulės spindulių. Medus gali būti saugomas rūsyje, šaldytuve. Optimali laikymo temperatūra yra 5–10 °C.
    • Kabindami medų iš indo nenaudokite šlapių šaukštelių ar nešvarių įrankių.

    Ar medus rūgsta? 

    Natūralus, kokybiškas medus tinkamai laikomas nerūgsta, tačiau tam tikromis aplinkybėmis jis visgi gali pradėti rūgti. Tad atsakant į klausimą „ar medus rūgsta?“ – taip, rūgimo procesas įmanomas, tačiau tai dažniausiai yra netinkamo laikymo arba nekokybiško produkto pasekmė.
    Medus rūgsta dėl fermentacijos proceso, kurį sukelia mielės ar kiti mikroorganizmai. Tačiau šie mikroorganizmai gali pradėti daugintis tik esant palankioms sąlygoms – kai padidėja drėgmės kiekis arba laikymo temperatūra yra per aukšta. Pagrindinės priežastys, dėl kurių medus gali pradėti rūgti, yra šios:

    1. Per didelis vandens kiekis meduje
    Jei medaus drėgnumas viršija 20 proc., susidaro tinkama terpė mielėms daugintis. Tai dažniausiai nutinka, jei medus buvo išsuktas per anksti, „nebrandus“, arba laikomas pernelyg drėgnoje aplinkoje.

    2. Laikymas nesandarioje taroje
    Atviras ar blogai uždarytas medaus indas gali traukti drėgmę iš aplinkos, o tai vėlgi didina vandens kiekį meduje.

    3. Pernelyg aukšta temperatūra
    Aukštesnė nei +25 °C temperatūra spartina mikroorganizmų veiklą ir fermentacijos procesus.

    4. Nešvara
    Jei į medų patenka maisto likučių, jis kabinamas šlapiais įrankiais, tai taip pat gali paskatinti rūgimą.

    Kaip atpažinti surūgusį medų?
    • Atsiranda rūgštokas kvapas.
    • Medus yra nemalonaus skonio.
    • Gali atsirasti burbuliukų ar putų paviršiuje (fermentacijos požymis).
    • Keičiasi medaus spalva ar tekstūra.

    Kaip to išvengti?
    • Rinkitės kokybišką, laiku išsuktą medų iš patikimo bityno.
    • Laikykite medų sandariai uždarytoje taroje, vėsioje ir nuo šviesos apsaugotoje vietoje.
    • Valgydami naudokite tik švarius, sausus įrankius.
    • Venkite drėgmės – tiek aplinkos, tiek pačiame meduje.

    Kodėl verta rinktis medausnamai.lt kokybišką medų? 

    Kiekvienas mūsų bityno medaus šaukštelis atspindi kruopštų darbą ir aistrą. Bitininkystės patirtis, perimta iš senelių ir tėvų, ir su metais įgytas profesionalumas leidžia Jums pateikti tik kokybišką produktą. Mūsų medus gaminamas laikantis aukščiausių standartų. Medų sukame tik subrandintą. Jam sukti naudojame modernią įrangą. Išsuktą medų supilame į nerūdijančio plieno indus, vėliau supilstome į naują stiklo tarą. Medų sandėliuojame vėsioje, sausoje, tamsioje vietoje. Derindami tradicijas ir modernias technologijas, užtikriname, kad mūsų medus ilgai išlaikytų savo gerąsias savybes, skonį, spalvą, aromatą. Kiekvienas indelis yra rūpestingai supakuojamas, sandariai uždaromas, kad galiojimo laikas būtų kuo ilgesnis ir jūs galėtumėte mėgautis tik pačiu geriausiu kokybišku produktu.