Kaip vartoti bičių surinktas žiedadulkes ir kokia jų nauda mums?
Apie gerąsias žiedadulkių savybes žinoma jau nuo senų laikų.
Kas yra žiedadulkės?
Žiedadulkės - tai vyriškos lytinės augalų ląstelės, kurias renka bitės, kaupia kaip maisto atsargas ir jomis maitinasi. Šiltą vasaros dieną galite matyti, kaip bitė nusileidžia ant žiedo, pakyla ir vėl leidžiasi ant kito, ant užpakalinių kojyčių nešdamasi po gumulėlį žiedadulkių. Kiekvienos augalų rūšies žiedadulkės skiriasi spalva, forma, dydžiu. Žiedadulkių būna pačių įvairiausių spalvų, priklausomai nuo augalų, iš kurių jos surinktos, - nuo baltų, geltonų, oranžinių iki rudų, juodų, tamsiai raudonų, violetinių. Per vieną skrydį bitės surenka apie 20 mg žiedadulkių.
Kuo mums naudingos bičių surinktos žiedadulkės?
Anot apiterapeutų, žiedadulkės pasižymi antioksidacinėmis, antibakterinėmis, antivirusinėmis, imunostimuliuojančiomis savybėmis. Žiedadulkėse gausu vitaminų, ypač B grupės, taip pat A, C, D, E. Jose taip pat yra karotinoidų, rutino, folinės rūgšties, baltymų ir mikroelementų.
Žiedadulkės teigiamai veikia nervų sistemą, tinka vartoti esant prastai nuotaikai, kai kankina nemiga, norint stiprinti imunitetą, sveikstant po ligų. Žiedadulkės gerina medžiagų apykaitą, suteikia energijos, padeda aterosklerozės atveju, slopina uždegimus, stiprina kapiliarus.
Kaip ir kada vartoti žiedadulkes?
Žiedadulkes rekomenduojama vartoti vieną ar du mėnesius (darant savaitės pertrauką), patartina pirmoje dienos pusėje. Suaugusiajam – apie 20 g per dieną (valgomąjį šaukštą), vaikui - tiek gramų žiedadulkių, kiek jam metų.
Dr. D. Stasytytė-Bunevičienė pataria vartoti žiedadulkes žiemą ir pavasarį kaip papildomą natūralių visaverčių baltymų, vitaminų, mikroelementų ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų šaltinį.
Žiedadulkių vartojimo būdai:
- Galite šaukštą žiedadulkių suvalgyti kas rytą po pusryčių užgerdami šiltu vandeniu.
- Galite grynas arba sumaišytas su medumi žiedadulkes ištirpinti ketvirtyje stiklinės šilto vandens ir išgerti rytinio valgymo metu.
- Žiedadulkes taip pat galima tiesiog sumaišyti su medumi ir valgyti iš ryto po šaukštelį.
- Žiedadulkių tinka dėti į jogurtą, jomis galite paskaninti vaisių, daržovių kokteilius, salotas.
- Gerosiomis žiedadulkių savybėmis galite papildyti nekarštą kavą ar arbatą.
Parengta remiantis A. Gendrolio knyga "Žiedadulkės ir bičių duonelė. Kaip sveikai ir ilgai gyventi"