Koks medus geriausias?

  • Koks medus geriausias?

    Šiame straipsnyje pabandysime atsakyti į klausimą, koks medus geriausias. Mes tikime, kad tikras medus turėtų būti natūralus, aukštos kokybės, surinktas vietinių bitininkų, be jokių chemikalų – tokių kaip pesticidai ar glifosatai. Jei ieškote gero medaus, siūlome surinktą ekologiškoje aplinkoje, laikantis griežtų standartų, ir kuris atitinka jūsų skonio pageidavimus. Kiekvienas medus turi savo unikalų aromatą, skonį, priklausomai nuo augalų, iš kurių bitės renka nektarą, rūšies, pasižymi unikaliomis naudingomis savybėmis.  

    Medaus rūšys 

    Šioje dalyje bus aptariamos medaus rūšys ir kokiais atvejais verta vienokį ar kitokį medų rinktis. Vis dėlto verta pasikliauti ir kūno siunčiamais signalais. Jei tam tikros rūšies medus Jums neskanus, neverta kankintis, vadinasi, Jums jis netinkamas. Jei medaus apskritai nemėgstate (dažniausiai tokį jausmą esame atsinešę iš vaikystės, kai mama ar močiutė vertė valgyti medų sveikatinimo tikslais), siūlome pasitelkti smalsumą ir pabūti medaus gurmanais: išbandyti kuo daugiau rūšių ir atrasti Jums skanų medų.

    Aviečių medus – kol skystas, šviesiai geltonas su žalsvu atspalviu ar net permatomas tarsi vanduo, kai susikristalizuoja pasidaro baltas, kreminis. Medui būdingas išraiškingas aviečių kvapas bei skonis. Aromatas stiprus, bet malonus. Aviečių medus itin tinka gydyti peršalimo ligoms.

    Dobilų medus yra šviesiai geltonas arba šviesiai gintarinis, o jo skonis lengvas ir malonus.

    Grikių medus turi stiprų, kartoką skonį, kuris gali priminti salyklą arba melasą. Grikių medus vertinamas dėl didelio geležies kiekio ir gausybės antioksidantų, kurie padeda apsisaugoti nuo laisvųjų radikalų, mažina uždegimus bei stiprina imuninę sistemą. Dėl savo antibakterinių savybių grikių medus gali padėti kovoti su infekcijomis ir sustiprinti organizmo atsparumą ligoms. Tai puikus pasirinkimas stiprinant imunitetą šaltuoju metų laiku, užpuolus kosuliui.

    Kiaulpienių medus – tai gana retas medus. Šis medus švelnaus, bet ryškaus skonio, su lengvai juntamomis gėlių, žolelių, džiovintų vaisių natomis. Kaip žinia, šis medus yra renkamas pavasarį, tad jame slypi visa bundančios gamtos jėga, jis turi daug vitaminų ir yra itin tinkamas vaikams.

    Liepų medus pasižymi raminamuoju ir priešuždegiminiu poveikiu. Jame esantis mentolis suteikia švelnų raminamąjį poveikį ir padeda kovoti su kosuliu, gerklės skausmu bei uždegimais.

    Miško medus – tikras mineralų šaltinis: jame randama kalio, magnio, fosforo ir geležies. Dėl šių savybių jis labai naudingas širdies ir kraujotakos sistemai, taip pat padeda stiprinti kaulus ir raumenis. Miško medus turi daug antioksidantų, kurie padeda kovoti su laisvaisiais radikalais ir mažina uždegimą organizme. Tai puikus pasirinkimas norint pagerinti bendrą sveikatos būklę ir palaikyti gerą imuninę sistemą.

    Pievų medus – tai viena iš mėgstamiausių ir dažniausiai vartojamų medaus rūšių, kurią bitės renka iš įvairių vasarą žydinčių augalų. Šio medaus skonis priklauso nuo to, kokios gėlės žydi tuo metu, dažniausiai jis pasižymi švelniu skoniu ir kvapu.

    Rapsų medus yra intensyvaus, ne visai malonaus kvapo, šiek tiek primenančio raugintus kopūstus. Skonis malonesnis už kvapą. Susikristalizavęs pasidaro visiškai baltas kaip taukai. Kristalizuojasi itin smulkiais, nejuntamais kristalais.

    Vaismedžių medus – šis šviesios spalvos medus išsiskiria švelniu skoniu ir yra surinktas iš įvairių vaismedžių ir pievų žiedų. Dėl savo švelnumo jis puikiai tinka kasdieniam vartojimui, ypač vaikams.

    Viržių medus turi ryškų ir šiek tiek kartoką skonį, kuris dažnai yra apibūdinamas kaip „žemiškas“ ir „gėlių“, todėl jis gali būti ne itin mėgstamas tų, kurie ieško lengvesnio ir saldesnio medaus. Tačiau šis medus labai vertinamas tų, kurie mėgsta intensyvesnius skonius. Dėl savo gydomųjų savybių viržių medus dažnai vartojamas sergant peršalimu, kosuliu, gerklės skausmu ar bronchitu. Jo antiseptinės savybės gali padėti sumažinti uždegimą ir pagerina kvėpavimo takų būklę.

    Koks medus vertingiausias?

    Šiuo metu turbūt klausiate savęs – kuris medus yra pats vertingiausias iš visų išvardytų? Norime pabrėžti – vertingiausias medus yra tas, kuris Jums skanus. Jei vienos ar kitos rūšies medaus nemėgstate, net negalite į burną paimti, naudos jis tikrai neteiks. Ieškantiems ir vertinantiems sveikumą ir kokybę meduje mūsų el. parduotuvėje rasite įvairių rūšių ekologiško medaus kiekvienam skoniui. Nuo grikių medaus, turinčio daug geležies, iki liepų, pievų ar miško medaus su stipriomis imuninei sistemai naudingomis savybėmis – pas mus tikrai atrasite, kas tinka būtent Jūsų poreikiams. Apsilankykite medausnamai.lt ir atraskite Jums skaniausią medų, kuris, be kita ko, teiks ir naudos sveikatai.