Skrandžio rūgštingumas ir medaus produktai
-

Skrandžio rūgštingumas – tai skrandžio sulčių rūgščių koncentracija, kuri gali kisti dėl įvairių veiksnių, tokių kaip stresas, netinkama mityba ar įvairios sveikatos problemos. Kai rūgštingumas padidėja, gali sutrikti virškinimas, kankinti rėmuo, pilvo skausmai. Tokiu atveju svarbu pasirinkti tinkamą mitybą, papildus, pagalvoti, ar pakankamai judame, ilsimės, kad būtų galima subalansuoti rūgštingumą. Tarp natūralių produktų, kurie gali padėti sumažinti skrandžio rūgštingumą ir pagerinti virškinimą, yra medus bei kiti bičių produktai. Skrandžio rūgštingumas ir medus yra glaudžiai susiję, nes medus turi savybių, kurios gali palengvinti skrandžio rūgštingumo kontrolę.
Skrandžio rūgštingumas ir medus
Skrandžio rūgštingumas yra svarbus virškinimo proceso elementas, nes jis padeda skaidyti maistą ir naikinti kenksmingas bakterijas. Tačiau kai rūgštingumas pasidaro per didelis, gali atsirasti problemų, tokių kaip rėmuo, skrandžio opos ar refliuksas. Skrandžio gleivinė, esant pernelyg dideliam rūgštingumui, gali būti pažeista, o tai sukelia diskomfortą ir uždegimą. Įprasti metodai, tokie kaip medikamentų vartojimas, gali tik laikinai palengvinti simptomus, tačiau ilgainiui jie ne visada išsprendžia pagrindinę problemą.
Medaus produktai pasižymi ne tik saldumu, bet ir įvairiais naudingais komponentais, kurie gali teigiamai veikti skrandžio sveikatą. Vienas iš pagrindinių medaus privalumų yra jo priešuždegiminės savybės, kurios gali padėti nuraminti sudirgusią skrandžio gleivinę. Medaus sudėtyje yra natūralių cukrų, tokių kaip fruktozė ir gliukozė, kurie yra lengvai pasisavinami organizmo, nesukelia papildomo skrandžio rūgštingumo.
Be to, meduje esantys antioksidantai gali padėti mažinti oksidacinį stresą ir uždegimą skrandžio gleivinėje. Tai gali būti naudinga asmenims, kurie kenčia nuo lėtinių virškinimo problemų, tokių kaip gastritas ar skrandžio opa.
Keletas mokslinių tyrimų patvirtina, kad medus gali būti naudingas žmonėms, kenčiantiems nuo per didelio skrandžio rūgštingumo. Pavyzdžiui, 2010 m. tyrimas „The Gastroprotective Effect of Honey and Its Beneficial Impact on Gastric Ulcers“ (mokslinis straipsnis apie medaus naudingumą gydant skrandžio opas) pabrėžia, kad medus gali paspartinti skrandžio opų gijimą ir apsaugoti gleivinę nuo tolesnio pažeidimo. Šiame tyrime buvo nustatyta, kad medus padeda formuoti apsauginį sluoksnį ant skrandžio gleivinės, taip apsaugodamas ją nuo agresyvių rūgščių.
Kitas tyrimas, atliktas 2014 m., atskleidė, kad medus gali slopinti pernelyg didelį rūgštingumą ir padėti užkirsti kelią gastrito paūmėjimui. Tyrimo autoriai nustatė, kad medus turi natūralių medžiagų, kurios slopina rūgščių išsiskyrimą, o tai prisideda prie skrandžio gleivinės apsaugos ir skrandžio rūgštingumo reguliavimo.
Meduje esančios medžiagos gali turėti teigiamą poveikį skrandžio veiklai. Pavyzdžiui, organinės rūgštys gali padėti kovoti su bakterijomis, o fermentai gali pagerinti virškinimą. Taip pat medus gali padėti apsaugoti skrandžio gleivinę nuo pažeidimų, nes jis padengia ją plonu sluoksniu, mažinančiu dirginimą.
Mokslininkai yra atlikę įvairių tyrimų, siekdami išsiaiškinti medaus poveikį skrandžio rūgštingumui. Viename tyrime, paskelbtame 2015 metais žurnale „Journal of Neurogastroenterology and Motility“, nustatyta, kad medus gali sumažinti rėmens simptomus ir pagerinti miego kokybę žmonėms, sergantiems gastroezofaginiu refliuksu. Kitame tyrime, paskelbtame 2017 metais žurnale „Phytotherapy Research“, nustatyta, kad medus gali padėti sumažinti skrandžio rūgštingumą ir apsaugoti nuo skrandžio opų.
Sumažėjęs skrandžio rūgštingumas, simptomai
Sumažėjęs skrandžio rūgštingumas pasireiškia tada, kai skrandis gamina nepakankamai druskos rūgšties, reikalingos virškinimui. Ši būklė gali sukelti įvairių simptomų, kurie kartais yra painiojami su kitomis virškinimo problemomis.
Dažniausi sumažėjusio skrandžio rūgštingumo simptomai:
• Virškinimo sutrikimai: pilvo pūtimas, sunkumas skrandyje po valgio, pykinimas, vėmimas, raugėjimas, viduriavimas ar vidurių užkietėjimas.
• Maisto netoleravimas: sunkumai virškinant tam tikrus maisto produktus, ypač baltymus (mėsą, žuvį, kiaušinius).
• Mitybos trūkumas: dėl nepakankamo maisto įsisavinimo gali trūkti geležies, vitamino B12, kalcio ir kitų svarbių maistinių medžiagų.
• Svorio kritimas: sumažėjęs apetitas ir prastas maisto įsisavinimas gali lemti svorio mažėjimą.
• Refliuksas: nors ir atrodo paradoksalu, sumažėjęs rūgštingumas taip pat gali sukelti refliuksą, nes nepakankamai suvirškintas maistas gali lengviau patekti į stemplę.
• Nemalonus kvapas iš burnos: gali atsirasti dėl bakterijų dauginimosi skrandyje.
• Nagų lūžinėjimas, plaukų slinkimas: gali būti susiję su maistinių medžiagų trūkumu.
• Nuovargis ir silpnumas: gali atsirasti dėl maistinių medžiagų trūkumo ir prasto virškinimo.Moksliniai tyrimai rodo, kad medus gali turėti teigiamą poveikį virškinimo sistemai. Meduje esantys fermentai gali padėti virškinti maistą, o antibakterinės savybės gali kovoti su kenksmingomis bakterijomis žarnyne.
Esant sumažėjusiam skrandžio rūgštingumui rekomenduojama vartoti medaus ir žiedadulkių mišinį (viena dozė – 1 šaukštelis medaus, sumaišytas su 1 šaukšteliu žiedadulkių), ištirpintą šaltame virintame vandeny. Jį vartoti prieš pat valgį. Tai skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą ir didina rūgštingumą.
Jei įtariate, kad jums gali būti sumažėjęs skrandžio rūgštingumas, būtina kreiptis į gydytoją. Nors medus gali turėti tam tikrą teigiamą poveikį virškinimui, jis neturėtų būti laikomas pagrindiniu gydymo būdu esant sumažėjusiam skrandžio rūgštingumui.
Padidėjęs skrandžio rūgštingumas, simptomai
Padidėjęs skrandžio rūgštingumas, dar vadinamas hiperacidiniu gastritu arba tiesiog rėmeniu, yra dažna problema, kurią sukelia per didelis druskos rūgšties kiekis skrandyje. Ši būklė gali sukelti įvairių nemalonių simptomų ir, jei negydoma, gali sukelti rimtų sveikatos problemų, tokių kaip skrandžio opos.
Dažniausi padidėjusio skrandžio rūgštingumo simptomai:
• Rėmuo: deginimo pojūtis krūtinėje ir gerklėje, kylantis iš skrandžio.
• Atpylimas: rūgštaus skrandžio turinio patekimas į stemplę.
• Skrandžio skausmas: diskomfortas ar skausmas viršutinėje pilvo dalyje.
• Pykinimas ir vėmimas: gali pasireikšti po valgio arba ryte.
• Pilvo pūtimas: diskomfortas ir pilnumo jausmas pilve.
• Raugėjimas: dažnas oro atpylimas iš skrandžio.
• Nevirškinimas: sunkumas skrandyje po valgio, maisto netoleravimas.Medus jau seniai naudojamas liaudies medicinoje įvairiems negalavimams gydyti, įskaitant ir virškinimo problemas. Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kaip vartoti medų, norint pasiekti norimą rezultatą. Esant per dideliam skrandžio rūgštingumui, medų vartokite su šiltu vandeniu ar arbata. Taip pat svarbu pasirinkti kokybišką medų, kuris nėra apdorotas ir išlaikęs visas savo naudingas savybes. Vartokite natūralų, ekologišką medų, nes jame yra daugiau naudingų medžiagų, nėra chemikalų, kurie gali sukelti nepageidaujamas reakcijas.
Esant per dideliam skrandžio rūgštingumui, rekomenduojama vartoti medaus ir žiedadulkių mišinį (viena dozė – 1 šaukštelis medaus, sumaišytas su 1 šaukšteliu žiedadulkių), ištirpintą šiltame vandenyje. Vartoti 1,5–2 val. prieš valgį arba praėjus 3 val. po valgio. Gydymo trukmė – 1–1,5 mėn.
Bičių produktų vartojimas turi būti subalansuotas ir pritaikytas individualiems poreikiams. Pasitarkite su gydytoju arba dietologu, ypač jei turite rimtesnių virškinimo problemų, tokių kaip opa ar refliuksas, kad sužinotumėte, kaip medus ir kiti natūralūs bičių produktai gali papildyti jūsų gydymą.
Ar galima vartoti medų, kai kankina rėmuo?
Taip, medus gali padėti, kai kankina rėmuo. Medus yra natūralus antioksidantas, kuris gali padėti sumažinti skrandžio rūgštingumą ir apsaugoti nuo pažeidimų, kuriuos sukelia druskos rūgštis. Taip pat medus gali padėti sumažinti uždegimą skrandyje ir kovoti su bakterijomis.
Kaip ir kiek vartoti medų esant pakitusiam skrandžio rūgštingumui?
Štai dar keletas būdų, kaip vartoti medų nuo rėmens:
• Valgykite po 1–2 arbatinius šaukštelius medaus prieš valgį arba prieš miegą.
• Ištirpinkite 1–2 arbatinius šaukštelius medaus stiklinėje šilto vandens ir lėtai išgerkite.
• Įmaišykite medaus į šiltą arbatą arba pieną.Kodėl verta rinktis medausnamai.lt medaus produktus?
„Medaus namai“ produktai yra natūralūs ir ekologiški, todėl galite būti tikri dėl jų kokybės ir naudos.
Medus gali padėti normalizuoti skrandžio rūgštingumą. Jei rūgštingumas padidėjęs, rekomenduojama vartoti medų su šiltu vandeniu, nes šaltas medus gali padidinti rūgštingumą.
Bičių duonelė ir žiedadulkės turi amino rūgščių ir antioksidantų, gali padėti mažinti uždegimus skrandžio gleivinėje ir gerinti virškinimą. Bičių duonelė ir žiedadulkės gali padėti stiprinti imuninę sistemą bei gerinti bendrą organizmo būklę.
Moksliniai tyrimai rodo, kad bičių pikis gali turėti teigiamą poveikį mažinant skrandžio gleivinės uždegimus, nes jis turi antibakterinių savybių, kurios padeda kovoti su Helicobacter pylori bakterija, sukeliančia daugelį skrandžio ligų.


